İsviçre’deki seçmenler, insan ve hayvanlar üzerinde uygulanan her türlü deneyi bütünüyle yasaklamayı amaçlayan bir girişimi ezici çoğunlukla reddetti. Söz konusu girişim ayrıca, bu tür deneyler kullanılarak geliştirilen yeni ürünlerin ithalatının yasaklanmasını da içeriyordu.
Oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin yaklaşık yüzde 44’ü referanduma katıldı. İsviçre Federal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan verilere göre ise seçmenlerin yalnızca yüzde 20,9’u girişim lehine oy kullandı.
Girişim destekçileri, canlılar üzerinde yapılan bütün deneyleri gereksiz ve ahlaka aykırı olarak tanımladı ve deneylerin durdurulmasını talep etti. Ancak İsviçre ilaç lobisi, böyle genel bir yasağın neden olabileceği ekonomik zararı vurgulayarak şiddetli bir muhalefet gösterdi.
“Hayır” komitesi üyeleri, pazar günkü zaferden memnun kaldı. İsviçre Halk Partisi üyesi parlamenter Martin Haab, “Bu sonuçlar bize, insanların, teşebbüsün kabul edilmesinin insan sağlığı üzerindeki sonuçlarının farkında olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.
Girişim, kampanya sürecinde çok sınırlı bir halk desteğine sahipti. Ayrıca girişim komitesi, herhangi bir büyük siyasi partiden de destek alamadı. Parlamento, girişimi çok aşırı buldu ve girişimin ülkedeki tıbbi ve bilimsel araştırmaları olumsuz etkilemesinden korktu. Mevcut yasa ise yalnızca başka bir alternatifin bulunmadığı durumlarda hayvan deneylerine izin veriyor.
Girişimi destekleyen kampanyacılar, bu tür araştırmaları yürütmek için yeterli olduğu kanıtlanmış alternatifler göz önüne alındığında, hayvan deneylerinin, hayvanların gereksiz acı çekmesine yol açtığını iddia ediyor. Girişim komitesi eş başkanı Renato Werndli, “Bu bir utanç. İsviçre, hayvan deneylerini yasaklayan ilk ülke olabilirdi. İnsanların, acı çekmeye devam eden hayvanlar için neden daha fazla empati göstermediğini anlamıyorum. İnsanları bilimsel gerçeklerle ikna etmeye çalıştık ama bize inanmadılar” açıklamasında bulundu.
Bu referandum sonucunda İsviçreli seçmenler, hayvanlar üzerinde deney yapma yasağını dördüncü kez reddetmiş oldu.
Kaynak: Jurist
Bu haber Muhammed Enes Gündüz tarafından çevrilmiştir.