Yeni Avrupa Birliği yasası şirketleri çevreye saygı duymaya ve insan hakları ihlallerini önlemeye zorlayabilir

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nde (AB) faaliyet gösteren büyük şirketlerin, dünya çapındaki tedarikçilerinin çevresel standartlara uyup uymadığını ve köle veya çocuk işçi kullanıp kullanmadığını kontrol etmesini sağlayacak bir kanun teklifinde bulundu.

“Kurumsal Sürdürülebilirlik Durumunu Tespit Yasası” ayrıca, AB firmalarının yöneticilerinin, iş stratejilerini, Paris İklim Anlaşması’nda kararlaştırıldığı üzere, küresel ısınmayı 1.5 C derece ile sınırlandırma planıyla uyumlu hale getirmesini zorunlu kılacak.

Adaletten sorumlu AB Komiseri Didier Reynders, “Değer zincirlerimizde olup bitenlere daha fazla göz yumamayız” dedi.

Önergeye göre, AB firmaları, yılda en az bir kez olmak üzere büyük ticari kararlardan ve yeni faaliyetlere başlamadan önce tedarik zincirlerini değerlendirmek zorunda olacak. Kontrol edilecek etmenler şunlar:

  • Zorla çalıştırma
  • Çocuk işçiliği
  • Yetersiz iş yeri güvenliği
  • Kirlilik ve ekosistem yıkımı gibi çevresel etkiler

Eğer bir şirket bu tür sorunları tespit ederse, şirketin, bunları önlemek veya durdurmak için harekete geçmesi gerekecek; örneğin tedarikçinin uymayı kabul etmesi gereken düzeltici bir eylem planı hazırlamak gibi.

Ancak önerilen yasa AB’deki yeteri miktarda şirketi kapsıyor mu?

Komisyon’un önergesi, Avrupa Parlamentosu ve AB hükümetleriyle yapılacak olan ve bir yıldan fazla sürmesi muhtemel gözüken ayrıntılı müzakere süreçlerinin ardından AB yasası haline gelecek.

Yasa, AB’nin en büyük şirketleri de dahil olmak üzere 500’den fazla kişiyi istihdam eden ve net cirosu 150 milyon Euro’nun üzerinde olan yaklaşık 13.000 firma için uygulanacak.

Giyim, hayvancılık, ormancılık, yiyecek, içecek, fosil yakıtların ve metallerin çıkarımı gibi etkisi yüksek sektörlerde faaliyet gösteren şirketler de 250’den fazla çalışanı ve 40 milyon Euro’luk net cirosu olması durumunda yasanın kapsamında alınacak.

Ancak bu yine de Avrupa firmalarının yüzde 99’unun denetimden muaf olacağı anlamına geliyor.

Geçen yıl söz konusu yasa için çağrıda bulunan Parlamento raporuna önderlik eden Avrupa Birliği Parlamentosu üyesi Lara Wolters, önergeyi memnuniyetle karşıladı; ancak yüksek riskli sektörlerdeki küçük şirketlerin hala suiistimallere katkıda bulunabileceğini ve kapsama alınmaları gerektiğini söyledi.

Yasa ayrıca, AB dışında bulunan ancak AB içerisindeki faaliyetleri ciro eşiğini karşılayan 4000 şirket için de uygulama alanı bulacak.

Yasaya uyum, 27 AB üye devletinin hükümeti tarafından denetlenecek ve yasayı görmezden gelen şirketler para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Kaynak: Euronews

Bu haber, Muhammed Enes Gündüz tarafından çevrilmiştir.

Serkan Köybaşı tarafından yayımlandı

Dr Öğr.Üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: