Avrupa’da enerji savaşına yönelik endişeler artarken Finlandiya nükleer santral açıyor

15 yılın ardından açılacak ilk Avrupa nükleer tesisi, Rusya’dan yapılan enerji ithalatına duyulan ihtiyacı azaltacak.
Avrupa’nın 15 yıl aradan sonra açılacak ilk nükleer santrali, enerji tedariki için kritik bir zamanlamayla, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, Finlandiya’da test üretimine başladı.
Olkiluoto 3 (OL3) nükleer reaktörü, uzun bir gecikmenin ardından, ulusal elektrik şebekesine enerji gönderdi ve test üretimine başladı. Santralin, zaman içerisinde elektrik ithalatına olan ihtiyacı azaltması ve daha düşük elektrik fiyatlarına yol açması bekleniyor.

Moskova, Avrupa ülkelerinin Rus petrolü ithalatını yasaklaması halinde, Almanya’ya giden büyük bir gaz boru hattını kapatacağına yönelik tehditlerde bulunmuştu. OL3, bu tehditlerin ardından, yükselen Avrupa enerji savaşı endişeleri arasında geldi.

Bir Fin nükleer enerji şirketi olan Teollisuuden Voima (TVO) tarafından işletilen OL3 reaktörünün, bütünüyle faaliyete geçtiğinde, Finlandiya’nın elektrik talebinin yüzde 14’ünü karşılaması ve Rusya, İsveç ile Norveç’ten yapılan enerji ithalatına duyulan ihtiyacı azaltması bekleniyor.

Avrupa’nın en büyük enerji piyasası analizi şirketlerinden Aurora Energy Research’de enerji ekonomisti olan Alexander Esser, Reuteurs’a verdiği bir demeçte, “OL3, Finlandiya’nın ithalata olan bağımlılığını azaltacak ve daha ucuz bir bölgesel fiyatlandırmaya sebep olacak” açıklamasında bulundu.

Finlandiya’nın son kırk yılda açılan ilk nükleer santrali olan OL3’ün, 2009 yılında açılması planlanmıştı ancak, davalara konu olan teknolojik problemler sebebiyle başı derde girdi.

Nükleer santral, kapasitesinin çok küçük bir kısmını kullanarak, 0.1 gigawatt’ın biraz üzerinde bir enerji ile test üretimine başladı. Santralin, temmuz sonunda, tam kapasitesini kullanmaya başlayarak, düzenli elektrik üretimine geçmesi planlanıyor.

Finlandiya’nın net enerji ithalatı, son birkaç yıldır ortalama olarak 13 terewatt saat (TWh) düzeyinde seyretmekte. OL3’ün faaliyete geçmesiyle, 2025 yılına kadar bu miktarın 5 ile 8 TWh arasına gerilemesi bekleniyor.

TVO, yaptığı bir açıklamada, “OL3, Finlandiya’nın elektrik açısından kendine yetebilirliğini kayda değer ölçüde artıracak ve karbon nötrlüğü hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın işgali, Avrupa hükümetlerini, Rus enerjisine bağımlılıklarını yeniden gözden geçirmeye zorladı. Halihazırda Rusya, Avrupa gazının yaklaşık olarak yüzde 40’ını ve ham petrolünün yaklaşık dörtte birini tedarik etmekte.

Almanya İklim ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkesinin yıl sonuna kadar fiilen Rus kömür ve petrol ithalatını bitirmek istediğini söyledi. Almanya, mevcut durumda kömür ve petrolünün yaklaşık yarısını Rusya’dan ithal ediyor.

Alman hükümeti, geçen ay, Rusya’dan Almanya’ya ek doğalgaz getirmek için tasarlanmış Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesini durdurmuştu. Bu hafta ise, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa’daki müttefiklerinin, Rus petrolü ithalatını tamamen yasaklamayı düşünmesi için bastırdı. Buna müteakiben, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Almanya’ya giden Kuzey Akım 1 Boru Hattı üzerinde ambargo uygulama tehdidinde bulundu.

Avrupa Komisyonu, Avrupa’nın Rusya’dan yapılan fosil yakıt tedarikini sonlandırmak ve daha hızlı bir şekilde yenilenebilir enerjiye geçmek için planlar önerdi.

Savaş, enerji piyasalarını kasıp kavurmaya devam ederken ve yaşam maliyeti krizini daha da kötüleştirme tehdidinde bulunurken hem İngiliz hem de Avrupa gaz fiyatları bu ayın başlarında rekor seviyelere ulaştı.

Kaynak: The Guardian

Bu haber Muhammet Enes Gündüz tarafından çevrilmiştir.

Serkan Köybaşı tarafından yayımlandı

Dr Öğr.Üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: