Rusya, uygulanan yaptırımların, karbon emisyonlarını azaltmasını engellediğini söylüyor; peki Rusya’nın gerçekten bir iklim planı var mı?

Rusya Enerji Bakanlığı, batının Ukrayna sebebiyle uyguladığı yaptırımların, ülkenin 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik planlarını gerçekleştirmesini engelleyebileceğine inanıyor.

Şu ana kadar uygulanan yaptırımlar arasında, malvarlıklarının dondurulması, lüks mal ihracatının yasaklanması, hava sahalarının kapatılması ve Kuzey Akım 2 Gaz Boru Hattı’nın durdurulması yer almıştı.

Rus ulusal gazetesi Kommersant’a göre, Rusya Enerji Bakanlığı, yaptırımlarla boğuşan Rusya’nın muazzam enerji sektörünü desteklemek için, vergi indirimlerini ve temettüleri düşürme olasılığını da kapsayan bir tasarı geliştirdi.

Bakanlık ise yorum yapmaktan kaçındı.

Rusya’nın iklim kriziyle mücadeleye yönelik yasal bir planı var mı?

Geçen yıl Rusya, 2050 yılına kadar net sera gaz emisyonlarını 1990 seviyelerinin yüzde 80’ine, 2019 seviyelerinin ise yüzde 60’ına düşürmeyi amaçlayan bir karbon emisyonlarını azaltma stratejisini onaylamıştı.

Kommersant raporu, tasarının bir parçası olarak, devlete ait enerji şirketlerinin temettü ödememesine ve bunun yerine 2021 yılı gelirlerini yatırım için kullanmasına izin verileceğini söyledi.

Net sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen Rusya için, 2030 ve 2050 yılları arasında öngörülen, arazi kullanımındaki ve ormancılık sektöründeki negatif emisyon düzeylerinde iki katına çıkma, net sıfır emisyona ulaşmak başlıca yöntemi teşkil ediyor.

Rusya, 2060 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu düzeyine ulaşmayı taahhüt etmişti.

Buna karşın, 2021 yılında kabul edilen, 2035 yılına kadar uygulanacak Rusya Enerji Stratejisi, neredeyse yalnızca fosil yakıt çıkarımını, tüketimini ve bu yakıtın dünyanın geri kalanına ihraç edilmesini teşvik etmeye odaklanıyor.

Rusya Enerji Bakanı Nikolai Shulginov, şubat ayında yapılan bir röportajda, fosil yakıt üretiminin Rusya için hala kilit önemde olduğunu doğrulamıştı.

Enerji analiz şirketi Energy Intelligence’a konuşan Bakan Shulginov, “Yeni projelerimiz var; örneğin Vostok Petrol” dedi ve “Üretimde ve keşifte bir artış gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Petrol endüstrisinin gelişimi için hazırladığımız 2035 programı, üretimde artışı ve buna müteakiben üretimde istikrarı şart koşuyor” ifadelerini kullandı.

Sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlamak için hükümet eylemlerini izleyen bir araştırma grubu olan Climate Action Tracker’a (CAT) göre, fosil yakıt gelirlerine olan bağımlılığı artırmaya yönelik böylesine güçlü bir odaklanma, gelecekteki Paris İklim Anlaşması ile uyumlu dünya için son derece büyük bir ekonomik risk teşkil ediyor.

Rusya’nın, uluslararası iklim finansmanı hedeflerine ulaşmaya yönelik elle tutulur bir katkısının bulunmayışı ile son derece yetersiz yerel hedefleri ve iklim politikaları birleştiğinde, CAT’in kendisine genel bir “Ciddi Derecede Yetersiz” notu vermesine neden oluyor.

Kaynak: Euronews

Bu haber, M. Enes Gündüz tarafından çevrilmiştir.

Serkan Köybaşı tarafından yayımlandı

Dr Öğr.Üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: