Ukrayna’daki savaş nedeniyle fosil yakıtlara yönelmek “saçmalık”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Ukrayna savaşı nedeniyle fosil yakıt kullanımına akın edilmesini “saçmalık” olarak değerlendirdi ve bunun küresel iklim hedeflerini tehdit ettiğini söyledi.

Ülkeler, Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rus kaynaklarının yerine yenisini koymak için çabalarken, kömür, petrol ve gaz fiyatlarında hızlı artışlar görüldü.

Ancak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu kısa vadeli önlemlerin Paris iklim hedefleri “penceresini kapatabileceği” hususunda uyarıda bulundu.

Genel Sekreter Guterres ayrıca, Çin de dahil olmak üzere bütün ülkeleri 2040 yılına kadar kömürü aşamalı olarak bırakmaya çağırdı.

Guterres, COP26’dan bu yana iklim ve enerji üzerine yaptığı ilk büyük konuşmasında, Glasgow’da sağlanan sınırlı ilerlemenin, tehlikeli iklim değişikliğini önlemek için yetersiz olduğu gerçeğini dile getirmekten de çekinmedi.

Bilim insanları, bu yüzyılda küresel sıcaklık artışının 1,5C’nin altında tutulmasının, küresel ısınmadan kaynaklanan hasarın ölçeğini sınırlamak için çok önemli olduğuna inanıyor.

Bu eşiği koruyabilmek için, karbon salınımının 2030’un sonuna kadar yarıya düşürülmesi gerekiyor. Ancak Guterres’in de dikkat çektiği üzere tam aksine emisyonlar yüzde 14 artmaya başladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, Sürdürülebilir Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Problem Glasglow’da çözülmedi” açıklamasında bulundu.

Guterres ayrıca, “Aslında sorun gittikçe kötüleşiyor” ifadelerini kullandı.

Guterres, Ukrayna’daki savaşın, bu durumu daha da sorunlu hale getirme tehdidinde bulunduğuna da dikkat çekti.

Avrupa, Birleşik Krallık ve diğer ülkeler, bu yıl, Rus petrol ve gazına olan bağımlılıklarını azaltmanın yollarını arıyor. Bu ülkelerin birçoğu alternatif kaynaklar olarak kömüre veya sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına yöneldi.

Ancak Genel Sekreter Guterres, bu tarz kısa vadeli yaklaşımların iklim için çok büyük bir tehlikenin habercisi olduğu hususunda uyardı.

Guterres, “Ülkeler, fosil yakıt arzındaki açık nedeniyle, fosil yakıt kullanımını azaltma politikalarını ihmal edebilecek veya diz çökebilecek kadar tüketilebilir” açıklamasında bulundu.

Guterres ayrıca, “Bu, saçmalık. Fosil yakıtlara bağımlılık, karşılıklı olarak garanti edilmiş bir imhadır” ifadelerini kullandı.

Ülkelerin, “tüm fosil yakıtlardan ve kömürden aşamalı olarak çıkışı hızlandırması,” ayrıca hızlı ve sürdürülebilir bir enerji geçişi uygulaması gerekiyor.

Guterres, “enerji güvenliği için tek doğru yol bu” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres, iklim krizinin çözüm yollarının, çoğu zaman, en zengin ülkelerden oluşan ve küresel emisyonların ortalama yüzde 80’ine sebep olan G20 grubunun elinde olduğunu söyledi.

G20 ülkelerinin birçoğu 2030 yılına kadar emisyonları azaltmak için büyük adımlar atmış olsa da “Avustralya gibi ayak direyen bir avuç dolusu ülke” var.

Sekreter Guterres, daha zengin ülkelerin 2030’a kadar, Çin de dahil olmak üzere diğer ülkelerin ise 2040 yılına kadar aşamalı olarak kömürü tamamen bırakması gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter, kömür “aptalca bir yatırım” ve “milyarlarca (dolarlık) atıl varlığa yol açıyor.”

Guterres, ilerlemenin yolunun, gelişmekte olan büyük ekonomilerin fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmasına yardımcı olacak koalisyonlar kurmaktan geçtiğini söyledi.

Guterres ayrıca, Güney Afrika’nın durumunu da vurguladı.  COP26 sırasında İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere birçok ülke, Güney Afrika’nın kömüre bağımlılığını sona erdirmek için 8,5 milyar dolarlık bir finansman programını kabul etmişti.

Genel sekreter Guterres, Endonezya’da, Vietnam’da ve diğer ülkelerde de benzer koalisyonlar için bir araya gelindiğini söyledi.

Para, iklim konusunu ele alma hususunda en büyük sorunlardan birini teşkil etmekte. Bu sebeple Guterres, ülkelerin yükselen sıcaklıklara uyum sağlamasına destek olmak için büyük bir finansman artışı çağrısında bulundu.

Guterres, şu anda küresel olarak üç kişiden birinin, Afrika’da ise on kişiden altısının afetlere yönelik erken uyarı sistemlerinin koruması kapsamında bulunmadığına dikkat çekti.

Son olarak BM Genel Sekreteri, zengin ülkelerin, gelişmekte olan dünyaya yılda 100 milyar dolar sağlamaya yönelik eskimiş sözlerini 2022 yılında artık tutması gerektiğini ileri sürdü.

Kaynak: BBC

Bu haber, Zeynep Nazlı Ehlil tarafından çevrilmiştir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: