Oyuncaklarda, kozmetik ürünlerde ve hatta bebek ürünlerinde hala kullanılmakta olan, zehirli veya zararlı binlerce kimyasal madde, yeni düzenlemeler gereğince Avrupa’da yasaklanabilir.
Sanayi grupları, tüketim ürünlerinin veya mesleki ürünlerin yüzde 74’ünde bulunan yaklaşık 12.000 kadar kimyasalın bu kısıtlama kapsamına girebileceğini ifade ediyor. Avrupa Çevre Bürosu’na (EEB) göre, bu kısıtlama, zehirli kimyasal maddelere yönelik “gelmiş geçmiş en geniş kapsamlı yasak” olacak.
EEB’nin kimyasal madde politikaları yöneticisi Tatiana Santos, Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamaların, bu zararlı maddelerden kaynaklanan ve büyümekte olan tehditle yüzleşme sürecine “yeni bir sayfa açtığını” söyledi.
Tatiana Santos, “Bu ‘büyük detoks’ neredeyse imal edilen bütün ürünlerin güvenliğini artırmayı ve okullarımızın, evlerimizin ve iş yerlerimizin kimyasal yoğunluğunu hızla düşürmeyi vaat ediyor” ifadelerini kullandı.
Pazartesi günü yayımlanan “kısıtlamalara ilişkin yol haritası,” kanser, kısırlık, düşük aşı etkinliği ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılı olan maddeleri yasaklamak için mevcut yasaları kullanacak.
Plan, alevlenmeyi geciktiriciler, PVC plastikler ve su şişeleri gibi eşyalar için sert plastik yapımında kullanılan bisfenoller gibi kimyasalların tüm türlerine odaklanıyor. Ayrıca plan, doğada çözünmesi son derece uzun süre alması sebebiyle “ebedi kimyasallar” olarak da bilinen PFA’ları da kapsamına alacak.
Bu kısıtlanmış maddeler listesi, Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECA) tarafından düzenli olarak gözden geçirilecek.
Kimyasal kirlilik “gezegensel sınırı” aştı
Bu yılın başlarında bilim insanları, kimyasal kirliliğin halihazırda “gezegensel sınırı” aşmış olduğunu ifade etmişti. Ayrıca bu sınırın aşılmasının, ekosistemlerin çöküşüne yol açabileceği ve insanlığın gelecekteki varoluşuna yönelik bir tehdit oluşturabileceği de belirtilmişti.
Diğer bir yandan, geçen ay yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporu, kimyasal kirliliğinin, COVID-19’dan daha fazla ölüme neden olabileceğini ifade etmişti. Raporu hazırlayanlar, bu zehirli maddelerin bazılarının yasaklanmasına yönelik “acil ve iddialı bir eylem” için çağrıda bulundu.
2000 ve 2017 yılları arasında, dünya çapında kimyasal satışlarının iki kattan fazla artmasının ardından, şu an Avrupa Birliği’nde (AB) yaklaşık olarak 200.000 kadar kimyasal madde kullanılmakta. Avrupa’da üretilen bu kimyasal maddelerin hacimce dörtte üçü tehlikeli.
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir resmi ankete göre, bu tehdit Avrupalıların da gözünden kaçmış değil. Ankete göre, Avrupalıların yüzde 84’ü bu zehirli kimyasalların sağlığa etkilerine ve yüzde 90’ı ise bu kimyasalların çevre üzerinde doğurabileceği etkilere yönelik endişe duyuyor.
Endüstrinin aşağı yukarı her 1,4 saniyede bir yeni kimyasal madde geliştirmesi, AB’nin her bir kimyasal maddeye yönelik tek tek düzenleme yapmasını zorlaştırıyor. Blokta son on üç yılda dünyanın herhangi bir diğer bölgesinden çok daha fazla bir sayıda, yaklaşık 2000 madde yasaklandı.
Ancak bu sınırlamalar kozmetik ürünler ve oyuncaklar gibi piyasanın çok dar bir kısmı için geçerli.
Yeni yol haritasına göre yasal kısıtlamalar kimyasal ailesinin en zararlı üyesine göre belirlenecek. EEB, bu uygulama sayesinde 4000 ile 7000 aralığında farklı kimyasal maddeyi yasaklayacak ve yasaklardan kurtulmak için kimyasal formüllerde ince ayarlar yapan endüstri uygulamasına son verecek.
Kaynak: Euronews
Bu haber, Ceren Karaciğer tarafından çevrilmiştir.