İspanya, kıtada bir ilki gerçekleştirerek Avrupa’nın en büyük tuzlu su lagününe kişilik statüsü verdi.
Kıyısal bölgelerdeki gelişim ve yerel tarımın neden olduğu bozulma sonucunda Mar Menor Lagünü ’nün deniz yaşamının kökü kazındı.
Yeni yasa, tehdit altındaki ekosisteme daha iyi bir koruma sağlamak için, vatandaşların baskısı sonucunda yürürlüğe girdi.
600.000’den fazla vatandaş Madrid’deki Senato tarafından oylanan girişimi destekledi.
Mar Menor Lagününün kişilik statüsü sahibi kabul edilmesi ne anlama geliyor?
Mar Menor lagünü artık kişilik statüsü kazandığından dolayı, özel korunmalara sahip olacak.
Lagünün kişilik statüsü kazanmasının ardından, Toplamda 1600 kilometrekarelik bir alana yayılan lagün ve lagünün yakınındaki Akdeniz kıyı şeridi, yasal olarak bir grup bekçi tarafından temsil edilecek. Bu bekçiler, bölgede çalışan yerel yetkililer, vatandaşlar ve bilim insanlarından oluşacak.
Tedbire arka çıkan halk, lagünün daha fazla bozulmasına karşı alınan bu önlemin koruyucu olacağını umuyor.
Yasa, lagünün “ekosistem olarak var olabilme ve doğal olarak gelişme” haklarını kanunlaştırıyor ve lagüne korunma, muhafaza edilme ile iyileştirilme hakları tanıyor.
Mar Menor Lagünü neden korunma ihtiyacı duyuyor?
The World Wildlife Fonu, Mar Menor’u Avrupa’nın en büyük tuzlu su lagünü olarak adlandırıyor. Mar menor lagünü farklı türden balıklara, denizatlarına ve nesli tükenme tehlikesi altına olan Avrupa Yılan Balığı’na ev sahipliği yapmakta.
135 kilometrekarelik alanı kaplayan lagün, otellerle dolu, popüler bir tatil bölgesi olan ince bir kara şeridi ile açık denizden ayrılmakta.
Çevrebilimciler ve vatandaşlar yıllardır lagündeki deniz yaşamının sistemli yok edilişine sebep olan ve lagüne gübre akışı gerçekleştiren yakındaki çiftlikleri açıkça suçluyorlardı.
2019’da 50.000’in üzerinde insan, lagünün bozunumunu kınamak amacıyla lagünün yakınındaki bir şehir olan Cartagena’da yürüyüş gerçekleştirmişti.
İspanya hükümeti bu ay, lagünü iyileştirme planın bir parçası olarak, Mar Menor ’un yakınındaki kasabaların su arıtma sistemlerini geliştirmek için harcanacak olan 20 milyon Euro değerindeki yardımı onayladı.
Senatör Maria Moreno, oylamadan önce, “Daha önce gerçekleşmiş olanlara benzer doğal afetler yaşamamak için, Mar Menor faunasının ölüm oranlarının geri gelmemesi için, hadi bu ekosisteme kendi haklarını verelim” açıklamasında bulundu.
Yeni Zelanda da 2017’de, Whanganui Nehri’ne kişilik statüsü vererek çığır açan bir yasa çıkarmıştı.
Kaynak: euronews
Bu haber, Nilsu Öztürk tarafından çevrilmiştir.