Britanya’nın Kolumbiya yetki bölgesi, birçok kemirgen öldürücü ilaç üzerinde uyguladığı geçici yasağı kalıcı hale getireceğini duyurdu. Yapılan bu yeni düzenleme ile ikinci nesil antikoagülan kemirgen öldürücü ilaçların (SGAR) satışı ve kullanımı Britanya Kolumbiyası’ndaki bütün vatandaşlar ile birçok ticari ve endüstriyel faaliyeti kapsayacak şekilde yasaklanacak.
Karara, hükümetin uzmanları dinlemesinin ve Animal Justice örgütü destekçileri ile Animal Justice Akademisi üyelerinden birçoğunun görüşünü da içeren yaklaşık 1.600 istişarî görüşü gözden geçirmesinin ardından varıldı.
SGAR gibi kemirgen öldürücü ilaçlar, sıçanları ve fareleri öldürmek için kullanılan en yaygın zehir türünü teşkil etmekte. Bu kemirgen öldürücü ilaçlar, yavaş ve şiddetli bir iç kanamaya sebebiyet vermek suretiyle etkisini gösteriyor. Bu zehirler genellikle kemirgenlerin kolayca girebileceği kapalı alanlara yem olarak yerleştiriliyor. Ancak tek kurban kemirgenler değil. Kediler, köpekler ve baykuş gibi yabani hayvanlar dahil olmak üzere diğer hayvanlar da bu zehirli yemleri yutmaları veya zehirle öldürülen kemirgenleri yemeleri halinde zehirleniyor.
Hayvan hakları savunucuları, Britanya Kolumbiyası’nın SGAR’ların yaban hayat için oluşturduğu riskleri azaltmak için gereksiz kullanımı ve kazara ortaya çıkan zararları önlemeyi düşünürken, SGAR’ların bizzat kemirgenler üzerindeki etkisini ele almamasından dolayı endişeli. Sıçanlar ve fareler akıllı, hassas ve türdeşlerine karşı son derece fedakâr canlılar olarak kabul ediliyor. SGAR’larla zehirlendiklerinde maruz kaldıkları acıları ve korkunç bir ölümü hak etmiyorlar. Britanya Kolumbiyası’nda hâlâ hastaneler ve gıda imalathaneleri gibi bu zehirlerin kullanılabildiği, yasaktan muaf tutulan sektörler mevcut olmakla birlikte, geçici olan yasağın kalıcı hale getirilmesi ve çoğu ticari ve endüstriyel faaliyetin bu yasak kapsamına alınması hayvanlar için olumlu bir adım olarak görülüyor.
Bölge sakinleri ve işletmeler bundan sonra yakala-bırak tuzaklar kullanmak, yiyecek kaynaklarını ortadan kaldırmak, evlerin ve garajların girişlerini kapatmak gibi insani haşere kontrol yöntemlerine yönelebilecek.
Kaynak: Animal Justice
Bu haber, Beyza Nur Kandemir tarafından çevrilmiştir.
Editörler: İnci Sena Gereklioğlu ve Enes Gündüz