Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında ulaşım araçları, binalar, atık ve tarımdan kaynaklanan ulusal emisyon azaltımı konusunda anlaşmaya vardı

(Bu bir basın açıklamasıdır.)

Avrupa Komisyonu, AB’nin Çaba Paylaşımı Yönetmeliği’nin kapsamını genişletmek amacıyla Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi ile varılan geçici anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Bu anlaşma, şu anda AB Emisyon Ticaret Sistemine dahil olmayan sektörlerde üye devletler için bağlayıcı yıllık sera gazı emisyonu hedefleri belirliyor. Anlaşma, Komisyon’un bu sektörler için sera gazı emisyonu azaltma hedefini 2005 yılındaki seviyelere kıyasla 2030’a kadar %29’dan %40’a yükseltme önerisini önemli ölçüde koruyor.

Üye devletler için güncellenmiş sera gazı emisyonu azaltma hedefleri, 2005’i baz alarak -%10 ila -%50 arasında azaltmayı hedefliyor ve 2030’da üye devletlerin kişi başına düşen sera gazı emisyonlarının daha da yakınlaşmasını öngörüyor. Çaba Paylaşımı Yönetmeliği’nin kapsadığı sektörler arasında inşaat, tarım, atık, küçük çaplı sanayi ve ulaşım bulunmakta. Üye devletlerin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve hedeflerine ulaşmak için alabileceği potansiyel önlemler arasında toplu taşımayı teşvik etmek, binaları güçlendirmek, daha verimli ısıtma ve soğutma sistemleri kullanmak ve daha iklim dostu tarım uygulamaları bulunuyor.

Bu anlaşma, Avrupa’da 2035 yılına kadar karbondioksit yayan yeni arabaların satışını sonlandırmak için yapılan son anlaşmanın ardından Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı uygulamak için Komisyon’un kabul ettiği ‘Fit for 55’ yasama paketindeki son gelişme. Bu gelişmeler, COP27 iklim zirvesi tüm hızıyla devam ederken, AB’nin lafta kalmayıp eyleme geçerek iklim taahhütlerini yerine getirdiğini bir kez daha gösteriyor. Rusya’nın Ukrayna’daki agresif tutumuyla başlattığı savaşın zeminine karşın, AB’nin çevreci düzene geçiş yolunda geri adım atmadığını, bunun yerine 2050 yılına kadar dünyanın ilk nötr iklim kıtası olma çabalarını hızlandırdığını da kanıtlıyor.

Sonraki Adım

Geçici anlaşmanın bundan sonra Parlamento ve Konsey tarafından resmi olarak kabul edilmesi bekleniyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra yeni mevzuat, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Arka Plan

Avrupa Yeşil Mutabakatı, AB’nin 2050 yılına kadar Avrupa’yı iklim açısından nötr hale getirmeyi amaçlayan uzun vadeli bir büyüme stratejisi. Çaba Paylaşımı Yönetmeliği’nin revizyonu AB’nin iklimi iyileştirmek için Temmuz 2021’de Komisyon tarafından sunulan ‘Fit for 55’ tekliflerinden biri. Arazi kullanımı, enerji, ulaşım ve vergilendirme politikaları, sera gazı emisyonlarını 1990 yılındaki seviyelere kıyasla 2030 yılına kadar en az %55 oranında azaltmaya yönelik hazırlandı. Önümüzdeki 10 yılda sera gazı emisyonu azaltımlarını gerçekleştirmek, Avrupa’nın 2050 yılına kadar dünyanın ilk nötr iklim kıtası olması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gerçeğe dönüşmesi adına çok önemli. Yasama araçları Avrupa İklim Yasası’nda kararlaştırılan hedeflere ulaştıracak ve ekonomimizi ve toplumumuzu adil yeşil ve refah bir gelecek için temelden dönüştürecek şekilde dizayn ediliyor. 

Kaynak: Europa.eu

Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Fatma Betül Özbay, Hamza Doğan ve Hazal Ekin Yılmaz tarafından çevrilmiştir.

Serkan Köybaşı tarafından yayımlandı

Dr Öğr.Üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: