ABD Senatörü Cory Booker çiftlik hayvanlarını korumak ve endüstriyel çiftlikleri sorumlu tutmak için yeni bir yasa tasarısı sunuyor

ABD Senatörü Cory Booker, ABD’deki çiftlik hayvanlarının çektiği acıyı azaltmaya katkıda bulunabilecek yeni bir kanun tasarısı olan Endüstriyel Hayvancılıkta Sorumluluk Yasası’nı (IAA) duyurdu.

Yeni yasa tasarısı, son derece riskli bir olan Yoğun Besi Operasyonları’nın (CAFOs) endüstriyel işletmecilerini, besi sistemleri arızalandığında yol açtıkları zararlardan sorumlu tutarak hayvanlara ve Amerikan halkına daha iyi bir koruma sağlamayı amaçlıyor. “Endüstriyel çiftlikler” olarak da bilinen bu endüstriyel hayvancılık tesisleri, çok sayıda domuz ve tavuk gibi çiftlik hayvanını, hareketlerinin ve doğal davranışlarının kısıtlandığı yoğun tecrit koşullarında yetiştiriyor.

Tasarı ayrıca, hayvan kesim hatlarındaki hız artışlarını ve et üreticilerinin kendi kendilerini denetledikleri programları sona erdirerek, endüstriyel işletmecilerin gıda üretim sisteminin geri kalan aşamalarında da insancıl olmayan yöntemler kullanmasını engelleyecek. Aynı zamanda, tüm güçten düşmüş hayvanların kesimini yasaklamak için mevzuattaki boşlukları kapatacak ve uzun süreli canlı hayvan taşımacılığında daha insancıl bir muameleyi zorunlu kılacak.

Senatör Booker, “Kurumsallaşmış et üreticilerinin ve onların endüstriyel çiftliklerinden oluşan ağlarının işçilere, hayvanlara, çevreye ve kırsal topluluklara karşı oluşturduğu tehdide ışık tutan çok sayıda yeni kriz gördük. Hayvancılık işletmeleri tarafından inşa edilen endüstriyel besi ve kümes hayvancılığı sistemi, sistem çöktüğünde bile şirket kârını garanti altına almak için risk ve sorumluluğu dışlamanın yanı sıra üretimi en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır” dedi ve “Endüstriyel Hayvancılıkta Sorumluluk Yasası, felaketlerin sorumluluğunu ait olduğu omuzlara yani endüstriyel çiftçilikten en çok kâr eden şirketler ile endüstriyel işletmecilere yükleyecek. Ayrıca çiftlik hayvanlarının acımasız ve insancıl olmayan uygulamalara maruz bırakılmamasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Kâr amacı gütmeyen ve hayvanları korumaya amaçlayan bir organizasyon olan Mercy For Animals (MFA) ve ASPCA, 50’den fazla hayvan refahı, kamu sağlığı, emek, çevre, inanç temelli organizasyon ile sürdürülebilir tarım kuruluşlarından oluşan bir koalisyonla birlikte, Senatör Booker’ı bu önemli tasarıyı sunduğu için tebrik etti.

MFA’nın federal politikalardan sorumlu yöneticisi Frances Chrzan, “ABD Tarım Bakanlığı’nın hareket edemeyecek kadar yaralı, hasta ya da zayıf olan domuzları koruma hususunda on yıllardır süregelen başarısızlığı ve bu eylemsizliğin devam edeceğine dair emareler ciddi bir halk sağlığı ve hayvan refahı sorunudur” dedi.

Chrzan ayrıca, ” Dr. Esteban, COVID-19’un ağır sonuçlarıyla yüzleşirken ve Afrika domuz vebası salgınının patlak verdiği bir dönemde, (ABD) Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi’nin deli dana benzeri bir hastalık ortaya çıkana kadar güçten düşmüş domuzlarla ilgili düzenlemeler yapmaya başlamayacağını ifade etmişti. Mercy For Animals, Senatör Booker’a bu konudaki liderliği nedeniyle ve federal hükümette şeffaflığı desteklediği için teşekkür etmektedir” ifadelerini kullandı.

ABD Senatosu Tarım, Beslenme ve Ormancılık Komitesi’nin 22 Eylül’de toplanmasının ardından Senatör Booker, yardım almadan yürüyemeyen veya ayakta duramayacak kadar hasta, yaralı ya da zayıf olan çiftlik hayvanlarının refahına ilişkin bir dizi soruyu tutanaklara geçirmişti.

“Güçten düşmüş” ya da “yürüyemez hayvanlar” olarak bilinen bu çiftlik hayvanlarını korumaya yönelik federal düzenlemelere geçtiğimiz birkaç on yıl süresince et endüstrisi tarafından karşı çıkılmıştı. Hasta, acı çeken hayvanlar sırf et üreticileri onları kesime götürebilsin diye ıstırap içinde hayatta tutulurken, denetime ilişkin düzenlemeler de et endüstrisi tarafından tehdit edilmeye devam ediyor.

Halihazırda, kesim öncesi denetim düzenlemeleri yalnızca güçten düşmüş ineklerin ve buzağıların kesimini yasaklamaya yönelik olup, domuzlar ve diğer çiftlik hayvanları için böyle bir düzenleme bulunmamakta.

MFA ve bir avuç başka kuruluş, 2014 yılında, güçten düşmüş domuzlara yönelik düzenlemeler yapılması için USDA’ya bir dilekçe sunmuştu. Dilekçenin 2019 yılında reddedilmesi üzerine USDA’ya karşı dava açtılar. Bu dava halen devam etmekte.

Kaynak: WORLD ANIMAL NEWS

Bu haber, Burcu Pekdemir Özmen tarafından çevrilmiştir.

Editörler: Doğan Yiğit Şahin ve Enes Gündüz

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: